Další nový rok za vysněným smysluplným či absurdním cílem?

predsevzeti2Už to všichni známe, je to každoroční kolotoč, kdy si mnozí dávají předsevzetí do nového roku a velice často je to právě spojeno s postavou. „musím shodit či vysekat břicho“, „musím zhubnout“, „musím začít cvičit“. Stále stejná písnička, která je slyšet stále dokola a to celý rok, jen na nový rok je to tradiční. Co je však na tom divného, vždyť je nám přirozeností se líbit, být atraktivní, že? Osobně jsem se k tomuto tématu již vyslovoval zde (odkaz). Jak jsem psal, problém je, že tyto cíle a snahy jsou většinou neosobními, umělými myšlenkami, které si člověk pod tíhou všude přítomné reklamy osvojuje. Co je krásné? Kdo to určuje? Po generace i mezi národy apod. se tyto pravidla mění. Problém je také ten, že ona touha po „krásném“ těle je automatický komerční tahák, který ihned zabírá. A dnes je přeci zisk na prvním místě. A navíc lidé přirozeně většinou fungují jako bumerang. Zhubnou, naberou, zhubnou, naberou. Přitom když nejde o hormonální problémy či vrozené dispozice, zásadní háček tkví spíše v pevné vůli a správných návycích, než v nějakých tajemstvích či speciálních tipech a tricích. Netkví v dokonalých a přísných dietách, ale ve špatném vztahu k jídlu a životním stylu, který člověk nemá vůli či nechce změnit. Typicky hledá něco nejjednoduššího či jen chce mít pocit, že tak činní.

Vše má poté také druhou stranu mince a to přílišné úsilí, kdy člověk skočí do tvrdých diet a tráví hodiny na aerobních strojích, intenzivního kardio cvičení. Tělo je ve stresu a obvykle začne ztrácet jen glykogen, svalovou hmotu a jen trochu tuku. Tělo je vyčerpané, je slabé a hladové, snižuje se rychlost metababolismu, což je pro organismus ochranný mechanismus. Člověk vydrží takový stres určitou dobu a poté mnohdy nabere ještě více kil, než předtím. Co si leckdy od toho času odnese, kdy tráví mnoho času kardio cvičením a intenzivními, většinou těmi „vše zlepšujícími“ kruhovými tréninky, je zhoršení zdravotního stavu, prohloubení chybných pohybových stereotypů a dysbalancí na těle, aniž by si to člověk uvědomil. Stačí přeci, když se takového člověka ujme ten (ten s větší pevnou vůli či lepšími dispozicemi), který udělal nějakou tuto zázračnou a tajemnou proměnu těla a tím se tedy automaticky certifikoval na odborníka, aby mohl předávat své „zásadní“ rady.

  Člověk se tak stejně jako u jídla dostává do dalšího kolotoče. Další stres, kterého už člověk má denně až příliš a který nikdy neudělá nic dobrého, stejně jako přílišné hlídání nějakých dietních zásad za nějakých zbytečným, leckdy neosobním cílem.

Neexistuje nějaké nejlepší cvičení či cvik na hubnutí. Vždycky když to slyším, je mi do smíchu. Existují jen vhodné podmínky či strategie, rozhodně ne druh cvičení či cviky jako takové. Ze všeho je však dnes třeba udělat byznys a tak je možné dnes vidět vše možné názvy cvičení, kde bude napsáno, jak to a to pomáhá hubnout. Základním cílem tréninku by vždy mělo býttrxfail

odstranění svalových dysbalancí, získání správných pohybových stereotypů a kontroly nad tělem,  získání síly a s tím i určitou míru svalové hmoty. Aniž bychom přitom museli myslet na nějaké hubnutí či nějakou krásu těla, automaticky tím vytváříme pevný základ k tomu, aby se tak stalo. Právě proto nemám rád tyhle povrchní touhy po kráse, protože jsou velice často protichůdné a nemají ani logiku. Např. vyboulené břicho často souvisí s určitými chybnými funkcemi na těle a řešení rozhodně není v intenzivním cvičení na krásné buchtičky na břichu, které stav ještě mohou zhoršit. Člověk, který nepracuje ihned na začátku na nápravě svého těla a na získání síly, je stále nezdravý a slabý. Co to má společného s krásou? Mnohdy jsou lidé s více procenty tuku, kteří jsou trochu špekatější, lépe pohyblivější, stabilnější, zdravější a silnější, než ta dokonalá, vytvarovaná, kruhačehubená populace. Samozřejmě je třeba vést lidi k pohybu, k pohybu pravidelnému,  a především zdravého a smysluplného. V této době, kdy artróza byla zjištěna již u 10ti letého dítěte, diabetes 2.typu je ohroženo již 5,2% populace a chronickou bolestí zad trpí stále více i dost mladí lidé, je pohyb nutností. Pohyb není pouhým pohybem. Zdraví je to, co by mělo být naším současným primárním zájmem a společně s ním bychom měli vše řešit. To co je zdravé, je zároveň krásné a zároveň  přirozeně souvisí i s tím, abychom byly fit i na pohled. Správná kontrola pohybu a odstranění dysbalancí na těle je vidět i na pohled a je velice sexy. Nebo je snad krásný někdo hubený s buchtičkami na břichu, který však s hyper kyfózou na zádech vypadá jako Quasimodo? Pro mě rozhodně ne. Také zlepšení síly a počtu svalových vláken znamená i zrychlení metabolismu a tedy přirozené udržování váhy a procent tuku. Tedy, kde je tělo zdravé a silné, tam je i krásné. To je to, co souvisí i se slovy, které má CORE TRAINING  ve svém hesle. Zdraví a síla pro nás znamená krása.

Je však také jedna věc, kterou jsem všude zmiňoval, co lidé málo vnímají a která se vším souvisí, a to je stres. Stále častěji je možné vidět to, že člověk na sebe nemá čas. Není schopen na jednoduché ticho, sebepozorování, jen tiše sedět v místnosti a relaxovat. Žije ve spěchu, hypotéka, složenky, účty, problémy kolem sebe. Moderní civilizace založená na zisku a výkonu lidi tlačí do něčeho, co nezvládají či nejsou sami sebou. Stres souvisí jak s celkovým zdravým, tak podstatně i s hubnutím. Se stresem souvisí naše nadledvinky, které jsou spojeny s mnoha funkcemi všech základních fyziologických systémů v těle. Pokud tedy jste vystaveni chronickému stresu, ani nejlepší nutriční či cvičební úsilí vám nepomůže.

oldwomtrainSe stresem je spojený i klidný a hluboký spánek. Jeho narušení ohrozí veškeré úsilí, jak co se týká tuku, tak síly či svalové hmoty.

Na to vše rozhodně pomáhá každodenní pohyb, ale velice důležitý je i duševní postoj. Dívat na život jako celek, vnímat jeho hlubší smysl a s tím přistupovat i k rozhodnutím. Být bez stresu znamená být více spokojený i sám se sebou, což znamená třeba i neřešit tolik svou postavu, což je mnohdy jen další stres navíc, do kterého jsme tlačeni.

Co je tedy mé doporučení do dalšího roku? Neřešme tolik to, jak vypadáme, snažme se pravidelně zdravě hýbat a zlepšovat svou sílu. Zdravé a silné tělo je přirozeně i sexy. Pozitivní přístup ke zdraví by měl být přirozenou součástí našeho každodenního života. Na co si dejte pozor je stres, který je všude jako virus kolem nás. Neprožívejte tedy, když se vám něco nedaří, když máte nějaké ty špíčky navíc, když jste zrovna nestihly své nutné jídlo po dvou, třech hodinách či není jídlo zrovna dokonalé atd… Možná i ten stres a váš přístup všeho kolem je ta příčina, proč něco nejde. Podstatný je celek a ne jedna část. Podstatný je váš způsob myšlení a pohledu na život. To je to co změní nejen vaše tělo, ale váš celý život.

(Autor: Martin Snášel)