5 mýtů o kruhovém tréninku aneb konec kruhového šílenství v Čechách

Mýtus č. 1: Kruhový trénink je funkční a vhodný pro širokou veřejnost

Je to jistě lákavý komerční tah a hezky to zní, avšak opak je pravdou. Není ani třeba řešit samotný pojem funkční, který patří spíše do oblasti nápravy, rekondice/ (p)rehabilitace. Intenzivní kruhový trénink, založený na krátkých intervalech a rychlosti, je naprosto nevhodný pro obecnou širokou veřejnost. Ta potřebuje nejen mnoho postupné silové a kondiční průpravy, ale i pohybové nápravy, individuální korekce techniky  atd.. Používáním tisíce nejrůznějších sebe dražších a lákavých pomůcek nic nevyřeší, ba naopak většinou spíše uškodí. Kettlebell, batlle ropes, bedny, bosu, sandbagy, odporové gumy, TRX  jsou výborné, avšak složité pomůcky, a navíc každá z nich má svůj účel a potřebu individuálního použití. V prvé řadě je také třeba zmínit, že je třeba spíše, aby každý dokázal správně ovládat své tělo a získal základní pohybové ale tréninkové mechanické návyky. V dnešní době tělesných dysfunkcí a slabosti, kdy 80-90% lidí neudělá správně mnoho základních pohybových vzorů, jsou tyto tréninky často spíše dysfunkční než funkční.

Řešení: Kruhový trénink je na řadě až když máte za sebou první tréninkové silové a pohybové fáze. Chcete-li i tak použít určitý druh intervalového (kruhového) tréninku, použijte ho tak, aby byla možnost i individuální úpravy a abyste měli vše pod kontrolou. Nedělejte nic složitého, ale naopak jednoduchého. Necvičte na kvantitu, ale hlavně kvalitu.

Mýtus č. 2: Kruhový trénink zlepší váš výkon

Jediné, co vám větší zaměření se na cvičení kruhových intenzivních tréninků zlepší, bude určitý zvyk na tento typ zátěže, popravdě však budete stále slabý, či spíše budete stále slabší. Budete dobrý cvičenec zběhlý v daném zatížení, asi se dobře zapotíte, ale rozhodně nebudete silný. Naopak při častém cvičení tohoto druhu můžete být spíše více náchylní zranění. Intenzivní kruhový trénink má své využití v tréninkové přípravě, ale je to stále určité menší místo v celé přípravě a velmi záleží pro koho a jak vše použijete. Pro začátečníka rovnou použít intenzivní druh kruhového tréninku je absurdní a také hazard, který může daného začátečníka lehce přivést ke zranění.functnk

Řešení:  Pracujte především na správných základech vašeho tréninku a budování vašeho těla. K tomuto druhu výkonu se musíte postupně dopracovat a nejdříve musíte být silní. Vyčerpanost a bolest neznamená automaticky zlepšení. Kruhové tréninky jsou sami o sobě naprosto k ničemu, pokud jste slabý a máte mnoho pohybových problémů. Jako první získejte sílu a kontrolu pohybu.

 

Mýtus č. 3: Bojové sporty a intenzivní sportovní výkony jsou tak těžké, tedy trénink musí být ještě náročnější.


To je velice oblíbená teorie. Je jisté, že to vypadá „machodrsňácky“ a tvrdě, ale ve skutečnosti to bohužel fyziologicky vše funguje trochu jinak.  Napodobování určitých podmínek a to doslovně neznamená zákonitě zlepšení výkonu. Tím že budete huntovat váš nervový a energetický systém Vás může lehce spíše vyčerpávat a budete blíž zranění a nedojde ani nedojde k potřebné adaptaci. Podíváte-li se však na přípravu mnoha vrcholových sportovců zjistíte, že základ je zatížit tak, aby nastávalo zlepšení a to rozhodně nepřichází v neustálém sebezničení a vyčerpání, ale správné strategii fázování, cyklování/ periodizace a tedy rozdělení tréninku a práci se silovou a kondiční fází. Být vyčerpaný a zničený uprostřed posilovny je sice hardcore, avšak se zlepšováním to nemá nic moc společného.

Řešení: Nechte si od svého trenéra efektivně nastavit Váš tréninkový plán, kde veškerá Vaše  tréninková příprava bude správně rozdělena a individuálně nastavena na základě Vašich potřeb a cílů. Manipulujte rozumně s intenzitou a objemem tréninku.

Mýtus č. 4: Kruhové tréninky jsou ideální k tomu, aby spálili vaše tuky.

 

Toto je argument, který pochází ještě ze staré školy. Je to však o dost složitější. V prvé řadě, trénink sám o sobě vám nespálí nic, je třeba k tomu mít mnoho podmínek, z nichž je správné stravování nejdůležitějším bodem. Jestliže špatně jíte, tak Vám nic takového nepomůže. V druhé řadě, kruhové tréninky jsou často tak intenzivně nastavené, že rozhodně ani nevytváří podmínky ke spalování tuku, ba

spíše naopak spíše podmínky pro spalování svalové hmoty. V tomto se dostáváme k dalšímu bodu, tedy k tomu, že příliš intenzivní kruhové tréninky ani nejsou tím vhodným řešením ke spalování tuku, protože nejsou ideální ke zlepšení bazálního metabolismu, který je po stravě dalším důležitým bodem. Tedy lidé po těchto častých trénincích pakliže zhubnou, bude jen reakce na začátku, která se velmi rychle zastaví.

Řešení:  Chcete-li zhubnout, řešte v prvé řadě Vaší sílu a poměr svalové hmoty. Dále řešte Váš životní styl a stravu. Intervalový trénink by měl být nastaven k účelu, k jakému má sloužit.

Mýtus č. 5: Jediný způsob, jak trénovat vytrvalost je vytrvalostní práce.

To je populární mýtus, že je často zoufalé ho vyvracet. Fakt je ten, že maximální síla funguje současně i na aerobní energetický systém. Velké zaměření na vytrvalost však je často v rozporu se silou. Kruhové tréninky naopak nevyvinou zlepšení ve vaší síle.

Řešení: Vytrvalost bez stability a síly není cesta ke zlepšení, ale ke zranění.

(Autor : Martin Snášel)

 

Použité fotky:

Nejmenované fitness v ČR

 kbellqueen.blogspot.com