Tipy cvičení pro vaše core a bolavá záda – 1.část: Rocking

Stále nám píše mnoho lidí, abychom měli na CoreTraining.cz více článků o cvicích a praktických ukázkách cvičení. Proto jsem se rozhodl pro tento seriál článků, kdy budeme přibližovat málo známé, či často špatně praktikované cviky.

Mnozí z nás se potýkají se zkrácením, ztuhlostí a bolestmi, jak v dolní, tak horní části zad.
Mnoho z těchto problémů pochází jak ze špatného pohybu, přetěžování či zatížení, tak samozřejmě z našeho každodenního mnoha hodinového sezení v kancelářích u počítače, u televize či v nějakém dalším shrbeném postoji bez nedostatku pohybu. S tím souvisí i následné problémy s kyčlemi a velké problémy jsou poté rychle na cestě. Rád bych představil jedno z málo známého cvičení, které je velmi jednoduché, že ho zvládne i dítě, a přitom je i dost účinné právě pro typ těchto lidí, co celý den prosedí, a poté mají ztuhlé a bolestivé záda. Navíc to že ho zvládne i dítě je dost přesné, protože samotný pohyb souvisí i s vývojovým pohybem. Shodou okolností je to jeden ze způsobů, který lze použít na uvolnění tlaku na dolní části zad a navíc pomůže zmobilizovat i horní část zad.

Co je to za jednoduché cvičení ? Rocking.

Jak na to? Běžte na čtyři do polohy v kočce, jen v kolenou dejte nohy do individuální možné vnější rotace. Následně se dynamicky kývejte vpřed a vzad  pevně na rukou a postupně posunujte vaší váhu pod kontrolou do větší hloubky. Vše s co největší uvolněností, avšak sledujte polohu zad a lopatek.

Důvody, proč je rocking pozitivní:

1.   Kývání dopředu a dozadu stimuluje vestibulární systém, tedy systém, který podporuje veškerý pohyb a rovnováhu. To tedy znamená, že tento cvik má potenciál zlepšit náš pohyb a naší rovnováhu.
2.  Stimuluje dlaně a vrchní část nohou, které mají v sobě velké množství proprioceptorů, a přispívá ke zvýšení pohybových schopností a koordinace. To jsou důležité podněty, které pomáhají k odstranění napětí ve svalech v dolní a horní části zad.
3.   Stimuluje vaše „jádro“ a především tu vaši část jádra, která chrání páteř – tedy transverzus abdominis , Diaphragma, Diaphragma pelvis. Tím se snižuje tlak na páteř.
4.   Když už mluvíme o kyčlích, sami rychle zjistíte, že kývání na čtyřech efektivně  kyčle přirozeně a dynamicky „otevírá“ .  To zvyšuje jejich mobilitu. Kyčelní mobilita je jedním z důležitých bodů ke zmírnění bolesti a ztuhlosti v dolní části zad, protože kyčle jsou určeny pro extenzi trupu, nikoli dolní část zad. Pokud se nakloníte dopředu, jako když děláte kettlebell  swing  a chybí vám mobilita v kyčlích, bude vaše tělo primárně používat vaší dolní část zad, což se často děje. To je samozřejmě dost rizikové pro vaše záda.
 5. Rocking, tedy kývání na čtyřech, podporuje dobré zdraví vašich ramen tím, že učí ramenní lopatku mít správnou stabilizaci v pohybu, kde aktivuje cílené svaly a na tom vše pracuje v uzavřeném řetězci , tedy relativně bezpečně.
6.   Rocking začíná a pomáhá obnovit přirozené křivky páteře a správnou mobilitu v kyčlích a stabilitu v lopatkách. To samozřejmě znamená, že to pomůže v bolestivosti zad, ale zároveň také budete silnější.
7.  Rocking má také přirozeně uklidňující vliv na mysl a emoce. Protože psychika je pro naše záda a svaly také důležitá, tedy toto samotné snižuje stres a napětí v naší dolní části zad.

Zdroj:

chasingstrength.com